Wetenschap Blog

Wetenschap verandert je wereld

De elektrische fiets: een uitkomst voor jong en oud

Waren het in de beginjaren van de elektrische fiets vooral ouderen die er één aanschaften; tegenwoordig zijn het mensen van alle leeftijden. Denk aan forenzen die de files, de nooit werkende groene golven en de parkeerstress beu zijn of aan scholieren die vanuit een klein gehucht een kilometer of twintig naar school moeten fietsen. Voor hen biedt de elektrische fiets enorm veel voordelen.

Betere accu’s

De accu’s zijn heel wat beter geworden ten opzichte van tien jaar terug. Dat mocht ook wel, omdat fietsen met een elektrische fiets voelt alsof je een handje in de rug hebt, tot aan het moment dat de stroom op is: dan is het een blok aan je been. Er zijn verschillende typen accu’s mogelijk: een NiMH-, een Li-lon- en een LiPO-batterij. Naast de prijzen variëren ook de grootte en de levensduur van de accu. Wanneer je je fiets gaat gebruiken voor het afleggen van grote afstanden, is het raadzaam of voor een fiets te gaan waar geen NiMH-accu in zit, aangezien deze snel ontlaadt.

Andere dingen om rekening mee te houden

Ook de positie van de motor is een belangrijk iets om naar te kijken bij het kopen van een elektrische fiets. Een middenmotor geeft de beste balans en is mede om die reden het meest populair. Verder zijn er verschillende remsystemen, waarbij het ene wat meer onderhoud vergt dan het andere, iets dat je meteen terug ziet in de prijs.