Wetenschap Blog

Wetenschap verandert je wereld

Dé klassieker onder de lampen

Plafondverlichting, het zijn waarschijnlijk de klassiekers onder de lampen , je vindt ze in bijna elke kamer. Ze worden geactiveerd door een schakelaar die zich meestal bij de deur bevindt. Juist, we hebben het over plafondlampen. Omdat er bij deze armaturen ook enkele bijzonderheden zijn en de montage niet altijd zo eenvoudig is als het in eerste instantie lijkt, zullen we ons er in dit artikel aan wijden.

De installatieplaats

Plafondlampen worden meestal in het midden van de ruimte geïnstalleerd en zorgen zo voor basisverlichting. Ze stralen doorgaans minder comfort uit, maar er zijn dimbare vloer- en tafellampen. Je zet hem aan met een schakelaar op de deur zodat je niet over de bank hoeft te struikelen om licht in de duisternis te brengen.

De vormen van plafondlampen

Net als elk ander meubelstuk kunnen ze verschillende vormen aannemen bijvoorbeeld een eenvoudige gloeilamp die wordt omlijst door een kap en zo warm licht de kamer in straalt. Of een strip met meerdere led- spots die bepaalde delen van de kamer accentueren. In de badkamer in het bijzonder, vindt je ook de zogenaamde “verzonken plafondverlichting”, dat in het plafond verzonken en hebben dus het uiterlijk van een sterrenhemel.

Hoe helder zijn LED-plafondlampen?

In tegenstelling tot de gloeilamp zegt het wattage van leds heel weinig. Ze zetten de energie (die wordt gegeven in watt) veel efficiënter om. In plaats van het wattage moet je daarom letten op de aangegeven lichtsterkte in lumen (afgekort “lm”).

Hoe bevestig je plafondlampen?

Nu je een lichtbron hebt gekozen, hoef je deze “alleen” naar het plafond te brengen. Er zijn veel verschillende instructies op internet. Werk altijd bij daglicht en schakel de zekering uit voor installatie! Anders bestaat er kans op letsel. Naast de elektrische aansluitingen waarop je de plafondlampen aansluit, moet je deze met een haakje of een paar schroeven en pluggen aan het plafond bevestigen. Er moet vooral aandacht worden besteed aan de looplijnen, waarin in geen geval mag worden geboord. Je kunt ze gemakkelijk vinden met een lijnzoeker.