Wetenschap Blog

Wetenschap verandert je wereld

Goedkoop is duurkoop

We kennen het waarschijnlijk allemaal wel, we staan in de winkel en twijfelen tussen een goedkoop shirt uit de sale, of een duurder shirt van bijvoorbeeld polo Ralph Lauren. Vaak laten we ons verleiden door de korting die we krijgen op het goedkopere shirt en is dat dus degene die we mee naar huis nemen. Maar helaas, na een paar weken is het goedkope shirt al vervaagd in kleur, gekrompen in de was of misschien zelfs al wel stuk. Achteraf had je dus beter het duurdere shirt kunnen kopen, want die was waarschijnlijk veel langer mooi gebleven en zou je dus veel langer plezier van hebben gehad.

Duurzaamheid voorop

Als je langer van een bepaald kledingstuk gebruik kan maken, is dat niet alleen fijn voor jezelf en je portemonnee, maar het is ook nog eens ontzettend duurzaam. Een kledingstuk maken kost veel grondstoffen, zoals bijvoorbeeld katoen, water en energie om het kledingstuk te produceren. Hoe meer kleding je dus koopt, hoe meer grondstoffen je verbruikt en hoe minder duurzaam je bezig bent. Het is dus aan te raden om duurdere kleding te kopen van bijvoorbeeld polo Ralph Lauren. Dit is van betere kwaliteit, waardoor je er langer mee kan doen en waardoor je minder grondstoffen verbruikt.

Een afvalberg van kleding

Naast het gebruik van de grondstoffen, kleeft er nog een ander nadeel aan het consumeren van goedkopere kleding. Goedkope kleding gaat eerder kapot of zijn we eerder zat, waardoor we het sneller wegdoen. Je kan je kleding natuurlijk in een kledingbak doen, of inleveren bij de kringloop, waardoor jouw kleding hergebruikt wordt. Maar helaas gebeurt dit niet altijd, en komt kleding ook bij het vuilnis terecht. Hier in Nederland merken wij daar misschien niet veel van, maar er zijn landen waar grote afvalbergen van oude kleding zijn ontstaan. Deze bergen afgedankte kleding domineren het landschap en zijn een groot probleem voor de lokale bevolking. Des te meer reden dus om goede kwaliteit kleding te kopen, zowel om het gebruik van grondstoffen te verminderen als de afvalbergen tegen te gaan.