Wetenschap Blog

Wetenschap verandert je wereld

Met een olijfboom haal je de Middellandse Zee in je tuin.

 Deze boom maakt niet alleen indruk met zijn glanzend zilveren blad en ruwe stam, maar heeft ook een meerwaarde: over een paar jaar kun je zelfs genieten van heerlijke vruchten. Maar om de oogst tot een succes te maken, moet er wat tijd worden geïnvesteerd in de zorg en selectie van de plaats. In ruil daarvoor krijg je een gezonde boom die kan uitgroeien tot een ongelooflijke oude boom. De oudste olijfboom ter wereld is ongeveer 4000 jaar oud. De volgende generatie hoveniers zal lang profijt hebben van uw eigendom.

Een olijfboom kopen: waar moet je op letten

Omdat het aanbod de vraag bepaalt, zul je steeds meer tuincentra, doe-het-zelfzaken en online plantenbedrijven vinden die de mediterrane planten verkopen. Steeds meer plantenliefhebbers willen ook buiten hun vakantie in Spanje of Italië genieten van de mediterrane sfeer. De prijzen variëren van discounter-niveau tot vrij hoog. Helaas zegt de prijs meestal weinig over de kwaliteit van de goederen. Dus je moet voorzichtig zijn: Let op bij het kopen van olijfbomen. Stel jezelf de volgende vragen voordat je een boom kiest:

  • Tot welke temperatuur is de boom winterhard?
  • Is het een olie olijf of moet hij geoogst worden?
  • Ziet de plant er gezond uit?

Een olijfboom planten

Aangezien olijfbomen niet gewend zijn aan het Nederlandse weer en zeker niet aan onze natte en frisse winters, is de juiste keuze van de standplaats nog belangrijker dan de verzorging van de spaarzame boom. Wat water geven en bemesten betreft, is de robuuste boom tamelijk weinig veeleisend. Maar de verkeerde plaats betekent een vroegtijdig einde voor de boom, die in feite verscheidene honderden jaren kan leven

De olijfboom komt vooral voor in het Middellandse-Zeegebied. De knoestige planten komen ook voor in het Midden-Oosten en Zuid-Afrika. Daarom is het belangrijk om in onze wat koelere, huiselijke tuinen een plaats te vinden die recht doet aan de warmteminnende zuiderlingen. De standplaats van je olijfboom moet nauwkeurig worden gekozen, want de bomen zijn robuust, maar hebben het zo zonnig en warm mogelijk nodig. Bovendien zijn sommige soorten gevoelig voor wind. Daarom: De ideale standplaats voor olijfbomen is in de volle zon, warm en beschut tegen de wind.